Eld – människans följeslagare

Intresset för eld har tagit fart med stugan. Senaste två gångerna jag tänt vedspisen så har jag lyckats. Vedspisen är svår. Det krävs tid, näver, långsamt tempo och själfullhet. Nu ska ni få höra! Yngve Ryd har skrivit en bok om Elden och människans uråldriga historia. Ett modernt tips är att använda en tampong som braständare!! Låter ju hur motbjudande som helst men vad gör man inte för att få det att funka. Jag ska testa ikväll och är mycket spänd på resultatet. Jag menar kan det vara ofarligt att använda på ena stället måste det ju vara miljövänligt även i en vedspis … Länge leve kreativiteten!

Kvällens meny:

Salmings renskav med kantareller, grädde, messmör och timjan.

1 st  gul lök(ar)
800 gram  renskav
2 msk  smör
kantareller, eller annan svamp efter tillgång
2 dl  vispgrädde

5 dl  <!– –>viltbuljong
2 msk  <!– –>messmör
1 tsk  <!– –>timjan
<!– –>salt och nymalen svartpeppar
3 msk  <!– –>rårörda lingon

Tillagning

1.Skala och skiva löken och bryn den tillsammans med köttet i en stor vid panna.

2.Om kantarellerna är fuktiga ska vätskan först kokas ur i torr panna. Tillsätt sedan lite smör och bryn dem ca 4–5 minuter. Tillsätt dem till köttet.

3.Häll i grädde, fond, messmör och timjan och låt det koka ihop på svag värme ca 5 minuter. Salta och peppra efter smak.

4.Blanda i lingonen men spara lite till dekoration. Servera med potatis och kokta grönsaker. (T ex bönor eller ärtor)

Om Madeleine Scherlin

Jag som skriver här heter Madeleine Scherlin. Visionen för Gottfridastugan är att skapa en harmonisk plats för samtal och skrivande. Jag är själv chef och har jobbat med ledarskapsutveckling i många år. Här ska Lidingös chefer och ledare uppleva konstruktiva samtal som ökar förståelsen för andra och sig själva. Man kan komma i träningskläder, eller efter jobbet, ta med hunden och också njuta av en sprakande brasa och gott fika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s